Bakom Stilart står Ulrika Bergman, designer, tv-producent, yogi, professionell loppista, globetrotter, medmänniska. Hon styr ofta sin röda mustang från 1966 mot loppisar och antikhandlar runt om i Sverige. Inte sällan tittar en lampfot ut ur bagageluckan.

– Gamla möbler och lampor är min stora passion plus att jag vill arbeta för en miljövänligare värld. För många saker hamnar på soptippen fast de skulle gå utmärkt att återanvända och hitta nya, kreativa användningsområden för.

Äldre föremål berättar viktiga historier, menar hon.

– Förr gjordes saker med en långvarigare kvalite, ett tankesätt som inte finns på samma sätt idag. Jag tror att människor mår bättre när det inte bara omger sig med nydesignade prylar. Affektionsvärde ger harmoni.

Hennes hem i Vasastan i Stockholm – som också fungerar som verkstad – bjuder på en skön blandning av stilar, tidsepoker, färger och former. En jugendfigurin balanserar brevid lampor i futuristisk plast. Silver och guld blandas oförskräckt. familjeklenoder samsas med loppisfynd. Det är galet och stilrent, samtidigt. Den röda tråden är kvalitet.

Varför egendesignade lampor?

– Jag har alltid varit svag för belysning. Sverige är ett mörkt land och med olika ljuspunkter kan man drastiskt förändra ett rum. Loppisar är fulla av gamla lampor och lampdelar som ingen vill ha, men som blir spännande i nya kombinationer.

Föremålen på Stilart är till salu, men Ulrika Bergman kan också anlitas för inredningsuppdrag.

– Man kan anlita Stilart om man letar efter detaljer eller en hel inredning med personlig touch, och om man tycker att återanvändning är lika viktigt som design.